Galvanizlemenin tarihi, 300 yıl önce, bir kimyagerin temizlenmiş demiri erimiş çinkoya batırmasıyla başladı.

İşlemi gerçekleştirdiğinde şaşkınlık içinde, demirin üzerinde parıldayan, gümüş kaplamaya benzer bir ışıma olduğunu gördü. Bu, galvanizleme işleminin doğuşundaki ilk adım olacaktı.

Çinkonun öyküsü, galvanizlemenin tarihiyle yakından bağlantılıdır. Arkeolojik kazılarda bulunan ve % 80 çinko içeren bazı süs eşyaları 2.500 yıl öncesine kadar tarihlenmektedir.

MÖ 500 civarında yazılan ünlü Hint tıp metni Charaka Samhita, oksitlendiğinde "filozof yünü" olarak da bilinen ve çinko oksit olduğu düşünülen bir metalden bahseder.

Luigi GALVANE

Alessandro VOLTA

Metin, gözler ve açık yaralar için kullanılan bir merhemi ayrıntılarıyla anlatır. Çinko oksit günümüzde de cilt rahatsızlıkları için bazı kremlerde ve antiseptik merhemlerde kullanılmaktadır.

1742'de Melouin isimli bir kimyager, Fransız Kraliyet Akademisi'ne, demirin erimiş çinkoya daldırılarak nasıl güçlü bir kaplama elde edilebileceğini anlattığı bir makale sundu.

Melouin’in bu ilginç keşfine olan ilgi bilim çevrelerinde hızla yayıldı. İlk olarak, erimiş çinko ev eşyaları için ucuz bir koruyucu kaplama olarak kullanıldı. Bu ürünler, 18. yüzyılın ikinci yarısında Fransa'nın bazı bölgelerinde oldukça iyi biliniyordu.

1737-1798 yılları arasında yaşayan, 1775 yılında Bologna Üniversitesinde anatomi profösörü olan İtalyan Luigi Galvani, 1780'de bir kurbağanın bacak kaslarının bakır ve demir gibi iki farklı metalle temas ettiğinde seğirmesiyle elektrokimyasal bağlantıyı keşfetti.. Çalışmalarını elde ettiği bu veriler doğrultusunda yoğunlaştırdı. Bu konuda yaptığı araştırmaları 1791 yılında derleyerek yayınladı. Araştırması bilim dünyasında büyük tartışmalara sebep oldu.

'Galvanizasyon' terimi, kısmen Michael Faraday tarafından yürütülen çalışmalarla da bağlantılı olarak tarihte görünmeye başladı. Araştırmalar farklı metallerle yapılan deneyler ile, Alessandro Volta tarafından da devam ettirildi.

Araştırmalarının sonucunda bakır ve çinkonun elektrik ilişkisi sonucu ortaya çıkan enerjiyi keşfetti ve bunu paketlenebilir enerji haline dönüştürdü. 1799 yılında Voltanın galvanic esaslı pilleri Kraliyet Enstitüsü tarafından kabul edilmiş oldu. Voltaik pil olarak bilinen bu cihaz, dünyanın ilk bataryasıydı.1824'te Sir Humphrey Davy, iki farklı metalin elektriksel olarak bağlanıp suya batırıldığında, birinin korozyonunun hızlandığını, diğerinin ise bir miktar sabit kaldığını gösterdi.

Michael FARADAY

Bu çalışmadan, askeri ahşap gemilerin bakır tabanlarına demir veya çinko plakalar takılarak korunabileceğini öne sürdü. Ahşap gövdelerin yerini demir ve çelik aldığında, hala çinko anotlar kullanılıyordu.

1829'da London Dock Company'den Henry Palmer'a " oluklu metal levhalar" için bir patent verildi. Palmer’in bu keşfi endüstriyel tasarım ve galvanizleme üzerinde dramatik bir etkiye sahip olacaktı.

1850'ye gelindiğinde, İngiliz galvanizleme endüstrisi demirin korunması için yılda 10.000 ton çinko kullanıyordu. Bu dönem aynı zamanda insanların bu konudaki fikirlerini değiştirmelerine yardımcı olacak bir malzemenin icadı olarak görüldü.

Galvanizlemenin kullanıldığı ilk dönemlerde esas amaç büyük çelik yapıları korozyona karşı koruyabilmekti. Zaman içinde teknolojinin de gelişimiyle beraber dünyadaki çelik tüketimi ve buna bağlı olarak da galvanizleme artış gösterdi.

Galvanizlenen ürünler bugün günlük hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkmakta.Başta inşaat, otomotiv, tarım, enerji olmak üzere korozyon korumasının ve uzun ömürlülüğün gerekli olduğu her alanda kullanılmaktadır.

İyi bir darbe ve aşınma direncine sahip olan galvanizlenen ürünler 50 yıldan fazla bakım gerektirmeyen kullanım olanağına sahiptir. Hasar gördüğünde kendini onararak ana metalin aşınmasına engel olur.

Günümüzde sıcak daldırma galvanizlemenin daha az maliyet ve daha uzun koruma anlamına geldiği yadsınamaz bir gerçektir.

Sıcak daldırma galvanizlemenin temel hammaddesi olan çinko, insan sağlığı ve çevre için hayati öneme sahip yüksek oranda geri dönüştürülebilir olması da günümüzde büyük önem kazanmaktadır.

Pek çok sektör için galvanizleme bugün vazgeçilmez bir uygulama haline gelmiştir..

KALİTEMİZ İLE TANIŞMAK İÇİN
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN